👑 Furst Frei gav audiens för konstnĂ€ren Zeppa

I am an artist, primarily a painter but I also work in other forms … listening to understand and painting to know!

 – Zeppa

Furst Frei gav audiens för Zeppa – Göteborgsbaserad konstnĂ€r, scenograf, kostymör, smyckedesigner och filmskapare. Samtalet kom att handla bland annat om ”konstnĂ€rliga rum”, alltsĂ„ konstnĂ€rens inre bild- och berĂ€ttelsevĂ€rldar som vĂ€gleder och inspirerar i det gestaltande arbetet. NĂ€rvarande i samtalet var Ă€ven oron över vĂ€rldens tillstĂ„nd, nĂ„got som tar sig uttryck i Zeppas kommande verk ”in the Glow of the Dragon”. Draken fĂ„r dĂ€r tjĂ€na som symbol för de obevekliga och omĂ€nskliga krafterna i vĂ€rlden: krafter som vi mĂ€nniskor har svĂ„rt att stĂ„ pall inför. Furst Frei och Zeppa hann Ă€ven avhandla Ă€mnet AI (artificiell intelligens) och kĂ€nslan av vĂ€ldigheten i all vĂ€rldens samlade kunskap – en mĂ€nsklig hjĂ€rna kan ju inte ta in allt, Ă€ven om man skulle vilja!

Samtalet om konst och bild ledde in pĂ„ Ă€mnet heraldik (lĂ€ran om vapensköldar) och ”emblemata”, vilket blev till en förevisning av nĂ„gra av Furst Freis personliga emblem. Emblemet, till skillnad frĂ„n vapenskölden, Ă€r en personlig symbol som kombinerar en ikonisk bild och ett kĂ€rnfullt motto för att skapa en visuell sammanfattning av ens livsfilosofi. SĂ„dana emblem Ă€r ofta kryptiska och har en djupt personlig innebörd.

Under audiensen demonstrerade Zeppa ett av sina alster, i form av ett armband som hon tillverkat av flugnÀt, gorilla-lim, papier-mùché och 24 karat bladguld. Resultatet blir en bÀrbar skulptur som pÄminner om de rÄa guldklimpar som kan pÄtrÀffas i naturen:

Under audiensen föreslog Zeppa att hon och Furst Frei skulle mĂ„la en ”vikgrubbe”. Det innebĂ€r att ett pappersark viks flera gĂ„nger och att man turas om och ritar varje sektion. Resultatet blir en överraskning för dem som ritat. Den fĂ€rdiga tekningen syns i headern ovan – en visuell representation av de tvĂ„ audiensdeltagarna.

Tidigare har Zeppa bland annat gjort storskaliga mÄlningar av kÀnda seriefigurer, skulptur, scenografi, film, kostym och mycket annat. Zeppa har stÀllt ut bÄde nationellt och internationellt, samt har figurerat i svensk media. HÀr Àr en kort visuell dokumentation som Zeppa sammanstÀllde efter mötet med Furst Frei:

LĂ€s mer:

Zeppas konstnÀrliga hemsida.

Zeppa pÄ Instagram.

Vill du komma pÄ audiens i kronhuset? Det Àr kostnadsfritt och du kan boka sjÀlv hÀr.

LĂ€mna ett svar