Tomorrowâs products are made with seaweed because it offers sustainable and eco-friendly solutions, from nutritious foods to biodegradable packaging.
Furst Frei gav företrÀde för Jonatan Gerrbo som informerade Fursten om det vÀstkustbaserade företaget Nordic SeaFarm. Företaget vilar pÄ forskning av en grupp marinbiologer frÄn bland annat Göteborgs Universitet och Kungliga Tekniska Högskolan. Forskarna stÀllde sig frÄgan hur man kan odla alger pÄ ett storskaligt men hÄllbart sÀtt, för att tillgodose morgondagens behov av klimatsmarta rÄvaror.
Jonatan berĂ€ttade om hur forskning och innovation anvĂ€nds för att möta de tekniska utmaningarna med att odla alger i fria havet. Företaget tar avstamp i redan etablerad best practice för algodling, frĂ„n producenter frĂ„n övriga vĂ€rlden, men förfinar procedurerna systematiskt och anpassar dem för skandinaviska förhĂ„llanden och för ansvarsfull produktion i industriell skala. Bland annat vill man göra sĂ„ lite pĂ„verkan som möjligt i det omgivande ekosystemet, och dĂ„ blir det viktigt att vĂ€lja sjĂ€lva ”Ă„kerplatsen” med omsorg. RĂ€tt placerad i miljön motverkar den hĂ€r typen av algodling övergödning av haven. Man vĂ€ljer ocksĂ„ att förlĂ€gga odlingsplatserna i den zon av havet dĂ€r botten bestĂ„r av grus, varpĂ„ inget annat marint djur- och vĂ€xtliv störs. LĂ€get utanför kusten förser ocksĂ„ odlingen med stĂ€ndigt friskt havsvatten, vilket innebĂ€r att algerna inte kontamineras av tungmetaller.
I vĂ„ra trakter finns ca 400 olika arter av alger som sinsemellan krĂ€ver mycket olika förutsĂ€ttningar, dĂ„ de genetiskt Ă€r lika varierande som landlevande vĂ€xter. Alger Ă€r dock inte ”sjögrĂ€s” och inte ens vĂ€xter i egentlig mening. De tillhör en egen gren pĂ„ livets trĂ€d och förökar sig genom sporer. Tekniskt sett Ă€r alla Ă€tliga men inte nödvĂ€ndigtvis aptitliga. DĂ€rför har företaget initialt riktat in sig pĂ„ en handfull arter – Havssallat (Ulva Fenestrata), Dulse (Palmaria Palmata) och SockertĂ„ng (Saccharina latissima). Furst Frei fick Ă€ven nöjet att provsmaka nĂ„gra av dessa: lĂ€ttrökt sockertĂ„ng, och torkad havssallat – delikat!
Nordic SeaFarm sköter processen frĂ„n spor till fĂ€rdig rĂ„vara – frĂ„n insĂ„ning i ”plantskolor” till utplacering i havet, frĂ„n skörd till torkning och viss förĂ€dling. Sporerna fĂ„r gro pĂ„ en tunn lina som sedan rullas upp pĂ„ stora spolar och som transporteras ut till havet. VĂ€l pĂ„ plats pĂ„ farm-siten utanför Otterön, tvinnas linan runt riggen av rep som utgör sjĂ€lva odlingsplatsen. DĂ€r fĂ„r sedan algerna vĂ€xa till sig tills de Ă€r fĂ€rdiga att skördas. Hela processen gĂ„r förhĂ„llandevis fort och flera hundra ton kan produceras pĂ„ en sĂ€song. RĂ„varan har lĂ„ng hĂ„llbarhetstid – minst fyra Ă„r i torkat tillstĂ„nd utan att tappa kvalitet.
I dagslÀget levererar Nordic Seafarm produkter till olika aktörer och tar skrÀddarsydda uppdrag bland annat frÄn andra forskare som inte har kapacitet att odla alger sjÀlva. Restaurang och representation (bland annat Nobelbanketten) vill ha alger till middagen. Andra företag och forskningsmiljöer efterfrÄgar rÄvaror till medicin eller kosttillskott, till biologiskt nedbrytbara plastalternativ, kanske Àven som framtidens klÀdfibrer. Företaget etablerar samarbeten i joint-venture-projekt med andra aktörer som söker bra rÄvaror för sina egna innovativa produkter.
”Den blĂ„a revolutionen” Ă€r en röd trĂ„d i företagets vĂ€rde-DNA: genom forskning och teknisk innovation kan vi mĂ€nniskor hitta fler anvĂ€ndningsomrĂ„den, dĂ€r alger blir en av framtidens mest hĂ„llbara och klimat-vĂ€nliga rĂ„varor.
LĂ€s mer:
Vill du komma pÄ audiens i kronhuset? Det Àr kostnadsfritt och du kan boka sjÀlv hÀr.