👑 FöretrĂ€de för Arternas Ambassad Viskan – BorĂ„s

Arternas Ambassad uppstĂ„r i skĂ€rningspunkten mellan konst, aktivism och folkbildning. Genom ambassadörsprogrammet fĂ„r kandidaten vĂ€lja en art att lĂ€ra sig mer om, för att sedan representera den i vĂ€rlden. Det mĂ„ste inte vara en hotad art, Ă€ven helt vanliga, oĂ€lskade eller ”invasiva” arter kan komma ifrĂ„ga – Ă€ven rĂ„ttor, fĂ€stingar och parkslide behöver nĂ„gon som för deras talan. Den allra första kullen av ambassadörer utexaminerades den 22 maj 2023 i BorĂ„s.

Arternas Ambassad vill ge röst Ă„t varelser som mĂ€nniskor inte sĂ„ lĂ€tt förstĂ„r 🐀

Furst Frei gav audiens för Fil.dr i design Thomas Laurien (HDK – Valand) som gĂ€stade Fursten i egenskap av representant för Arternas Ambassad Viskan – BorĂ„s. Ambassaden, initierad av Kennet Öhlund, Ă€r en del av den ideella föreningen Skimmer och hĂ€rvor som utgĂ„r frĂ„n avrinningsomrĂ„det Viskan.

Skimmer och HÀrvors olika projekt spÀnner brett över konst, folkbildning, vetenskap och civilsamhÀlle och anvÀnder verktyg frÄn dessa olika kunskapsfÀlt, för att bidra till förÀndrade relationer mellan mÀnniskor och övriga arter i vÀrlden.
VĂ€gledande i arbetet Ă€r ett ekofeministiskt, icke-dualistiskt och posthumanistiskt tankegods, som manar mĂ€nniskor att ifrĂ„gasĂ€tta sina egna hierarkiska förestĂ€llningar om den levande planeten och vĂ„r roll pĂ„ den: I en tid dĂ„ landmĂ€rken som vattendrag och berg kan fĂ„ status som juridisk person, hur ska vi respektera deras egen vilja att agera i vĂ€rlden? Vilken skyldighet till gentjĂ€nst har vi mĂ€nniskor, nĂ€r vi tar del av naturens gĂ„vor i form av mat, material och syre? Hur förĂ€ndras vĂ„r relation till en ”okarismatisk” art som rĂ„ttan, nĂ€r det nu Ă€r vetenskapligt belagt att rĂ„ttor Ă€r varelser som kan skratta? Hur ska vi tĂ€nka kring Nonhuman Rights – alltsĂ„ icke-mĂ€nskliga personers rĂ€ttigheter?

Samtalet mellan Thomas och Furst Frei kom bland annat att handla om hur ett slentrianmĂ€ssiga sprĂ„kbruk kan försvĂ„ra ett eko-orienterat helandearbete. Uttryck som ”globen”, ”invasiva arter”, ”ekosystemtjĂ€nster”, ”naturresurser” och liknande, reducerar den levande vĂ€rlden till en samling döda objekt utan eget inneboende vĂ€rde. Det inbjuder till ett hĂ€nsynslöst överutnyttjande, som ganska snart drabbar Ă€ven mĂ€nniskan. Ett mjukt eko-aktivistiskt sprĂ„kbruk kan innebĂ€ra att ”globen” byts ut mot ”Moder Jord” eller ett mer neutralt ”planeten”. ”Invasiva arter” Ă€r egentligen att betrakta som tvĂ„ngsförflyttade arter – exiler som alltid sprids mot sin vilja av mĂ€nniskor. IstĂ€llet för ”naturresurser” kan vi prata om naturens gĂ„vor – dĂ„ ger det ju sig sjĂ€lvt att man Ă€ven mĂ„ste vara beredd att ge tillbaka.

Ekofeministiska och posthumanistiska perspektiv ogillar rangordning av arter utifrĂ„n hur ”intelligenta” eller anvĂ€ndbara de Ă€r (för oss mĂ€nniskor) men somliga arter utgör ett bredare fundament för liv, Ă€n andra arter. Dessa kan kallas Keystone Species (ung. grundpelar-arter). HĂ€r illustrerade Thomas genom att stĂ€lla bĂ€vern bredvid fĂ€stingen: utifrĂ„n ett postantropocentriskt och ekofeministiskt perspektiv har varje art ett absolut egenvĂ€rde som inte kan jĂ€mföras. Dock stĂ„r vĂ€ldigt mĂ„nga fler arter, metaforiskt, pĂ„ bĂ€verns rygg eftersom dess dammbyggande Ă€r en livsförutsĂ€ttning för andra varelser. Om bĂ€vern försvinner, sĂ„ försvinner kanske Ă€ven de arter som Ă€r beroende av bĂ€verns aktiviteter. Arternas Ambassad menar att mĂ€nniskan behöver trĂ€da fram och ta sitt ansvar som keystone species – vi mĂ„ste ta vĂ„r roll som möjliggörare av mer liv pĂ„ allvar och aktivt restaurera planetens ekosystem. HĂ€r kan vi lĂ€ra av urfolken som besitter mycket praktisk kunskap om hur vi kan leva tillsammans med den levande vĂ€rlden. Primatologen Jane Goodall manar oss att börja allt sĂ„dant helande ”hĂ€r” – i det lokala ekosystem som Ă€r vĂ„r nĂ€rmaste granne. Om vi tĂ€nker för stort, och för lĂ„ngt bort, Ă€r det lĂ€tt att övervĂ€ldigas och ge upp.

Under audiensen fick Furst Frei hjĂ€lp med att syna sina egna hierarkiska förestĂ€llningar kring relationen mellan mĂ€nskliga och omĂ€nskliga personer. Den som tar sig an ett viktigt arbete – oavsett om det gĂ€ller att skapa tankevĂ€ckande konst eller att hela mĂ€nniskans relation till den levande vĂ€rlden – mĂ„ste vara orĂ€dd. Thomas citerar författaren Joyce Carol Oates:

Det Àr min övertygelse att konst inte ska trösta:
Om vi söker tröst kan vi vÀnda oss till massunderhÄllning och till varandra. Konst ska provocera, störa, vÀcka vÄra kÀnslor och expandera vÄra sympatier i riktningar som vi inte kan förutse, eller kanske inte ens önskar.

Till avsked gav Thomas Laurien förslag pÄ litteratur som kan  vÀgleda tanken och handlingen framÄt mot en art-inkluderande framtid. 

LĂ€s mer:

Skimmer och hÀrvor websida.

Arternas Ambassad pÄ instagram.

Thomas Lauriens sida pÄ Göteborgs Universitet.

Föreslagen litteraturlista (lÀnkar till adlibris):

Are We Smart Enough to Know How Smart Animals Are? – Frans de Waal

Braiding Sweetgrass – Robin Wall Kimmerer

Staying with the Trouble – Donna Haraway

LĂ€mna ett svar