👑 Audiens för Åsa Loodus – QuizMistressGBG

HĂ€r finns en subkultur för alla. Att en och samma stad av den hĂ€r storleken kan bli bĂ„de kallad för hip-hopcentrum och hĂ„rdrockcentrum, och allt dĂ€remellan, det sĂ€ger ju nĂ„gonting om bredden av subkulturer hĂ€r…

– Åsa Loodus, QuizmistressGBG

Furst Frei gav audiens för Åsa Loodus – Ă€ven kĂ€nd som QuizmistressGBG. Åsa informerade fursten om sitt arbete som quiz-konstruktör (quiz Ă€r en ganska informell form av underhĂ„llande frĂ„gesport, ofta i lag och gĂ€rna pĂ„ en pub eller bar) och som  Ă„terkommande quizledare pĂ„ bland annat Restaurang Olivedal och Rockbaren. Utöver verksamheten som quizledare har hon Ă€ven arbetat som evenemangs-koordinator, förelĂ€sare, grafisk designer, copywriter och ordförande för Göteborgs Universitets StudentkĂ„r. Samtalet med Furst Frei kom att kretsa kring folk- och allmĂ€nbildning i samtiden, om att synliggöra mĂ„ngfalden av relationsformer och Göteborg som ”subkulturernas stad”.

Åsa berĂ€ttade att hon fostrades in i ABF-rörelsen och att folkbildningsfrĂ„gor varit viktiga för henne och dĂ„ ligger det kanske nĂ€ra till hands att Ă€gna sig Ă„t den förlĂ€ngda folkbildning som Quiz-fenomenet utgör. I Göteborg Ă€r det ocksĂ„ ovanligt mĂ„nga ”Quiz per Capita” – Åsa rĂ€knar med i alla fall 65 i veckan, om man rĂ€knar bort lĂ„gsĂ€songen under sommaren. Andelen quizledare som identifierar sig som kvinnor Ă€r signifikant lĂ€gre Ă€n dem som identifierar sig som mĂ€n och Åsa Ă€r en av den handfull mĂ€nniskor som har det som huvudsysselsĂ€ttning.

Utöver quizverksamheten har Åsa haft tunga arvoderade uppdrag inom studentkĂ„ren. I de rollerna har hon haft omfattande kontakter med bĂ„de svenska och utlĂ€ndska studenter. DĂ„ har kĂ€nnedomen om det breda utbudet i stan, bĂ„de av mainstream-evenemang och av sammanhang med ”alternativ” prĂ€gel, varit vĂ€rdefull. Studenter som inte vuxit upp i Göteborg kan behöva vĂ€gledning för att hitta de sammanhang dĂ€r de normalt kĂ€nner sig trygga. Detta Ă€r kanske sĂ€rskilt viktigt om man har en icke-heteronormativ, icke-monogam, trans- eller neuro-diversifierad identitet.
SjĂ€lv identifierar sig Åsa som polyamorös, alltsĂ„ med en öppenhet för relationsformer som inte bygger pĂ„ traditionell tvĂ„samhet. Polyamorösa relationer kan vara vĂ€ldigt varierande och involvera flera romantiska partners. Åsa berĂ€ttade att hon började umgĂ„s i polyamorösa kretsar runt ungefĂ€r 2010, bland annat pĂ„ Polyfika för likasinnade. DĂ„ hĂ€nde det att bĂ„de kvĂ€llstidningar och veckomagasin hörde av sig till föreningen och ville göra intervjuer. Åsa sjĂ€lv blev intervjuad i tidningen Solo. Vid tiden för intervjun fanns det en öppenhet och nyfikenhet frĂ„n media, om Ă€n ett nĂ„got sensationalistiskt intresse tycker Åsa. Numera har frĂ„gan kommit in mer i ljuset, men det gĂ„r ganska lĂ„ngsamt att förĂ€ndra attityder – om nĂ„got upplever Åsa att den allmĂ€nna hĂ„llningen gentemot polyamori, och queera uttryck, har gĂ„tt bakĂ„t. JĂ€mfört med den övriga queer-rörelsen, Ă€r den polyamorösa gemenskapen fortfarande lite osynliggjord – man rĂ€knas Ă€nnu inte in under paraplyet ”All kĂ€rlek Ă€r bra kĂ€rlek”. Åsa har tidigare förelĂ€st om polyamori för att bidra till en ökad kunskap om fenomenet.

Jag upplever att i Göteborg överlappar subkulturerna varandra mer Ă€n i t.ex. Stockholm. Samma personer Ă„terkommer i flera olika sammanhang – mer som en ”pancake stack” av subkulturer Ă€n ett venndiagram. ( dvs mer som pannkakor pĂ„ hög Ă€n cirklar som bara överlappar varandra lite)

– Åsa Loodus, QuizmistressGBG

Avslutningsvis fick Furst Frei smaka pĂ„ ett mĂ„ttsytt miniquiz med frĂ„gor som konstruerats specifikt för honom. Åtminstone nĂ„gra av frĂ„gorna var kluriga och Göteborgs-ordvitsiga. För att nĂ„ betyget ”GodkĂ€nt” bör man svara rĂ€tt pĂ„ Ă„tminstone 50% av frĂ„gorna. Testa sjĂ€lv:

  1. Efter sin allra första fĂ€rd med luftballong, Ă€r det vanligt att man fĂ„r en ”adlig” titel efter den plats dĂ€r man landar – t.ex. XXX av HĂ€rryda. Vilken titel handlar det om?
    Visa Svaret
    Svar: Markgreve/ Markgrevinna.
  2. Denna frĂ„ga har en ”A” och en ”B” del, man kan alltsĂ„ fĂ„ tvĂ„ poĂ€ng totalt. A – Vilka tvĂ„ djur bildar fabeldjuret Grip? B – Vilka tvĂ„ djur bildar fantasidjuret Skvader?
    Visa Svaret
    Svar: A – Lejon och örn. B – Hare och tjĂ€der.
  3. HÀr kommer en 50/50 frÄga: Vilket Àr störst till ytan, Jamaica eller Gotland?
    Visa Svaret
    Svar: Jamaica (10991 km2 mot Gotlands ca: 3000 km2).
  4. PÄ Norska kallas Askungen för Askepott, men vad betyder ordet?
    Visa Svaret
    Svar: Askkopp.
  5. För tre poĂ€ng: Anagrammet SOCIAL BASPOP ska bli namnet pĂ„ en person. LedtrĂ„d: ”Fyrkantig Kulturman”.
    Visa Svaret
    Svar: Pablo Picasso (en kÀnd mÄlare i den kubistiska stilen).
  6. Vilket ord ska bort: 1, Arkebusering. 2, Ablaktering. 3, Dekapitering. 4, Garrotering?
    Visa Svaret
    Svar: Ablaktering (att avvÀnja ett barn frÄn att dia), övriga orden Àr avrÀttningsmetoder.
  7. Hur mÄnga av Henrik VIIIs sex fruar hette nÄgon variant av Catherine?
    Visa Svaret
    Svar: Tre – Katarina av Aragonien, Catherine Parr och Catherine Howard.
  8. Vilken av de svenska monarkerna anses, formellt sett, vara den sista ur VasaÀtten?
    Visa Svaret
    Svar: Drottning Kristina (1626-1689).

Följ Åsa pĂ„ instagram eller ta kontakt gĂ€llande förelĂ€sningar och quiz:

Quizmistressgbg pÄ instagram.

LĂ€mna ett svar