👑 H.F.H. Prins Frei gav företrĂ€de för RĂ€dda Barnen i Göteborg

”Göteborgs lokalförening arbetar för att förbĂ€ttra barns livsvillkor inom Göteborgs kommun, med mĂ„let att göra Barnkonventionen till en verklighet för alla barn. Barn ska ha en trygg uppvĂ€xtmiljö. Barn – och Ă€ven vuxna – behöver bli sedda, sĂ„ att de kan utveckla sina möjligheter och bli trygga, ansvarstagande vuxna.”

 

H.F.H. Prins Frei gav företrÀde för Dagny Skarbinski och Joanna Said som representerar RÀdda Barnens lokalförening i Göteborg. I hela landet har RÀdda Barnen mer Àn 50 000 medlemmar, varav ungefÀr 2300 i Göteborg som ocksÄ Àr en av landets yngre lokalföreningar.

Sedan i vĂ„ras Ă€r Joanna Said ledamot i RĂ€dda Barnens lokalförening. IngĂ„ngen till engagemanget var Balozi – en RĂ€dda Barnen-ansluten organisation för förĂ€ldrar och barn med Afrosvensk bakgrund. KonstnĂ€ren Saba Bereket Persson grundade gruppen efter insikten att det saknas trygga forum för afrosvenska barn, som i stor utstrĂ€ckning utsĂ€tts för rasism. SjĂ€lva ordet Balozi betyder ambassadör pĂ„ Swahili och verksamhetens syfte Ă€r att stĂ€rka barnens och förĂ€ldrarnas sjĂ€lvkĂ€nsla ur ett mĂ„ngkulturellt perspektiv. SĂ„dana trygga sammanhang blir viktiga – andra delar ens upplevelser och man behöver inte förklara de skav man upplever i vardagen. Föreningen anordnar aktiviteter nĂ„gra gĂ„nger i mĂ„naden och ibland Ă€ven lĂ€gerverksamhet. I nulĂ€get finns Balozi bara i Göteborg men det förs samtal om man ska sprida konceptet till andra stĂ€der. Joanna Ă€r engagerad i Balozi sedan tre Ă„r tillbaka. Till vardags arbetar hon som lĂ€kare pĂ„ Sahlgrenska sjukhuset.

Dagny Skarbinski berĂ€ttade att RĂ€dda Barnen har 26 distrikt i landet, vardera med olika lokala föreningar anslutna. Baserat pĂ„ medlemsantalet fĂ„r varje distrikt medel fördelade frĂ„n Rikskontoret i Stockholm. SjĂ€lv har Dagny varit med sedan ungefĂ€r 2011, dĂ„ var hon med och bildade nĂ„got som kallades PĂ„verkansgruppen som arbetade med kartlĂ€ggningar och samtal med politiker och tjĂ€nstepersoner. Nu verkar hon som resursperson som stöttar föreningens styrelse, med inblick i organisationens historia sĂ„vĂ€l som det praktiska arbetet i föreningen. Hon har ocksĂ„ erfarenhet av hur arbetet gentemot riksorgansationen ser ut, samt av riksmöten och verksamhetsmöten med fördjupning i olika aktuella frĂ„gor. Historiskt började RĂ€dda Barnen som ett initiativ frĂ„n den engelska suffragettrörelsen (tidiga medborgarrĂ€ttsliga organisationer för kvinnors rĂ€ttigheter och friheter), berĂ€ttade Dagny.  NĂ€r hon sjĂ€lv gick med i föreningen var det frĂ€mst lĂ€rare, socionomer och mĂ€nniskor med liknande omhĂ€ndertagande yrken som engagerade sig. Dagny som Ă€r ingenjör, var ett av fĂ„ undantag och hon nĂ€mner att hon senare har vĂ€rvat ingenjörs-kollegor till att bidra, genom att undervisa i matematik pĂ„ frivilligbasis. Man kan bidra till föreningens verksamhet pĂ„ olika sĂ€tt: med handfasta insatser eller genom att erbjuda sin kompetens samt, inte minst, stötta ekonomiskt genom medlemsavgifter och donationer. Man mĂ„ste inte identifiera sig som ”eldsjĂ€l” för att hjĂ€lpa till, Ă€ven konkreta engĂ„ngs-insatser eller engagemang i specifika frĂ„gor kan göra skillnad.

”RĂ€dda Barnens lokalförening i Göteborg erbjuder verksamheter direkt riktade till barn, sĂ„som meningsfulla fritidsaktiviteter och stöd i skolarbetet. Vi arbetar Ă€ven för att pĂ„verka beslutsfattare i Göteborgs kommun, sĂ„ att barnens bĂ€sta beaktas i alla beslut.”

 

Samtalet med Joanna och Dagny kom att handla om barns förutsÀttningar i en förÀnderlig och instabil omvÀrld. I nÀromrÄdet, dÀr RÀdda Barnens lokalförening verkar, behövs fler förebyggande insatser för att hjÀlpa barn och unga att inte vÀrvas till kriminella eller extremistiska miljöer. Det Àr viktigt att barn fÄr verktyg och stöd för att se de goda alternativen. HÀr nÀmnde Dagny att man, frÄn beslutsfattarnas hÄll, idag omtalar basala behov och anknytning som brottsprevention snarare Àn som normala behov. HÀr Àr utbildning, en meningsfull fritid, och trygg nÀrmiljö av yttersta vikt.

Utöver organisationen Balozi, har RÀdda Barnen i Göteborg drivit flera riktade initiativ, bland andra:

  • DOIT – en direktstödsverksamhet med syftet att ge barn i Ă„rskurs 3–6 en meningsfull och aktiv fritid genom idrott och lek under trygga former. Under 2023 anordnades verksamheten 3 gĂ„nger i veckan pĂ„ BergsgĂ„rdsskolan i HjĂ€llbo och 4 gĂ„nger i veckan under vĂ„rterminen pĂ„ BackegĂ„rdsskolan i Bergsjön, med cirka 25 deltagande barn per tillfĂ€lle och en jĂ€mn könsfördelning. DOIT anstĂ€ller unga ledare frĂ„n omrĂ„det som fungerar som positiva förebilder, vilket skapar trygghet för barnen.
  • ”Efter vĂ„ldet” – stöd till barn som upplevt vĂ„ld. Initiativet erbjuder lek- och fritidsaktiviteter för barn som bor pĂ„ skyddat boende, i samarbete med tvĂ„ kvinnojourer i Göteborg. Varje söndag ordnas aktiviteter som lek, experiment och utflykter, och totalt har verksamheten under 2023 haft 41 trĂ€ffar med 275 barn och 134 mammor. Ytterligare finansiering har beviljats för framtiden.
  • NP Prep Matte ger elever i Ă„rskurs 9 förberedande studier inför det nationella provet i matematik, för att öka deras chanser att klara gymnasiet. Verksamheten drivs i samarbete mellan RĂ€dda Barnens lokalförening, LövgĂ€rdesskolan och tvĂ„ företag, dĂ€r medarbetarna ansvarar för undervisningen i samrĂ„d med skolans mattelĂ€rare. Under Ă„ret har totalt 87 elever fĂ„tt stöd, och RĂ€dda Barnen erbjuder Ă€ven mellanmĂ„l och trygga förebilder för deltagarna.
  • PLV – Inom satsningen PĂ„ lika villkor (PLV) arbetar flera verksamheter för att minska diskrimineringen av barn och unga i utsatta omrĂ„den i Göteborg, dĂ€r lokalföreningen bidrar med ekonomiskt stöd för aktiviteter och volontĂ€rutbildning. Simskolan och SagokafĂ©et har varit vilande, medan Tjejforumet och PopUp-verksamheten varit aktiva, med Tjejforumet som arrangerat workshops, firat iftar och uppmĂ€rksammat internationella kvinnodagen. PU-verksamheten, ett samarbete med Göteborgs Stad och Poseidon, har erbjudit feriearbete för ungdomar under sommar- och höstlovet.

Utöver riktade insatser arbetar föreningen med kunskapsspridning och pÄverkan för att förbÀttra barns och ungas förutsÀttningar. Den som vill bidra till föreningens arbete kan bli medlem eller anmÀla sitt intresse som volontÀr.

LĂ€s mer:

RÀdda Barnen lokalförening Göteborg

Bli volontÀr

Följ RÀdda Barnen i Göteborg pÄ Instagram

Vill du komma pÄ audiens i kronhuset? Det Àr kostnadsfritt och du kan boka sjÀlv hÀr.