👑 Furst Frei gav företrĂ€de för GothCons ordförande Nina WĂ€ngberg

Furst Frei gav företrĂ€de för Nina WĂ€ngberg, ordförande för GothCon –  Sveriges största och Ă€ldsta spelkonvent. Konventet har sedan starten 1977 fokus pĂ„ analoga spel, vilket innefattar alla former av bordsrollspel, brĂ€dspel, kortspel, figurspel, lajv (levande rollspel)  och liknande uttryck för spelkultur. GothCon arrangeras Ă„rligen i pĂ„sktid och har under sin snart 50-Ă„riga historia haft sin bas pĂ„ Hvitfeldtska gymnasiet i 30 Ă„r. Det allra första konventets blygsamma deltagarskara uppgick till ca 20-30 personer men har sedan dess ökat stadigt till ungefĂ€r 2000 deltagare 2024. Alla spelentusiaster Ă€r vĂ€lkomna men ungdomar under 15 Ă„r rekommenderas att komma i sĂ€llskap med en vuxen. För de riktigt unga arrangeras Ă€ven barnspel-grupper under konventet.

Under samtalet informerades Furst Frei av Nina WĂ€ngberg om GothCons historia, organisation och vĂ€rdegrund. Konventet arrangeras av en ideell förening dĂ€r alla arbetar pĂ„ frivillig basis. Utöver styrelsen finns en operativ del som kallas ”Staben” – bestĂ„ende av sju arbetsgrupper med olika ansvarsomrĂ„den som information, besökarservice, servering, lokal, ekonomi med flera.

Samtalet mellan Furst Frei och Nina kom att kretsa mycket kring frĂ„gor om inkludering, representation och identitetssökande inom spelhobbyn. Just rollspelshobbyn har sett stora förĂ€ndringar de senaste Ă„rtiondena. FrĂ„n att ha varit ett nöje frĂ€mst för och med personer som identifierat sig som mĂ€n, strĂ€var den samtida rollspelshobbyn efter att bli mer inkluderande och har utvecklat en större kĂ€nslighet för mĂ€nniskor med funktionsvariationer eller som har en queer identitet. Hur representeras olika minoritetsgrupper i spelkonstruktion och i faktiskt spel? Är det tex nĂ„gonsin okej att rollspela same eller transperson om man inte sjĂ€lv har en sĂ„dan bakgrund? Hur tar man isĂ„fall ansvar för att inte reproducera stereotyper? Hur kan man balansera enskilda behov, individuell spelstil och önskat fokus i en och samma spelgrupp?

Nina förklarade det etablerade begreppet Session Zero för Furst Frei.  Session Zero innebÀr en förberedande speltrÀff, kanske för att skriva sina rollspelskaraktÀrer men ocksÄ för att föra ett metasamtal dÀr olika önskemÄl och behov kan diskuteras öppet. Kanske har nÄgon önskan att utforska specifika teman, eller vill testa att uppleva en viss erfarenhet frÄn insidan av en identitet som hen sjÀlv inte har. Session Zero blir ett tryggt demokratiskt förhandlingstillfÀlle, dÀr alla inblandade fÄr berÀtta om sin vision och mÄlsÀttning med det kommande spelet.

Avslutningsvis gav Nina rĂ„det till Furst Frei att fundera över om Session Zero som metod, skulle kunna hjĂ€lpa till i det fortsatta kungliga arbetet – inte minst som verksamhetsledare i den VĂ€stkustbaserade monarkin Lorenzburg!

LÀs mer pÄ GothCons hemsida.           Följ GothCon pÄ Instagram.

Vill du eller din verksamhet komma pÄ audiens i kronhuset? Det Àr kostnadsfritt och du kan boka sjÀlv hÀr.

LĂ€mna ett svar